Search
Close this search box.

Zemi živitelku navštívil ministr životního prostředí Hladík. U stánku ADAPTO.space probral změny v oblasti revitalizace krajiny

ADAPTO.space Zemi živitelku navštívil ministr životního prostředí Hladík Černovice

Zemi živitelku, nejvýznamnější zemědělskou akci svého druhu, si letos nenechal ujít ani ministr životního prostředí Petr Hladík. V rámci zahájení jubilejního 50. ročníku agrosalonu se s vystavovateli pozdravil osobně. Zamířil i ke stánku ADAPTO.space, kde se seznámil s týmem firmy a její činností.

Agrosalon Země živitelka každoročně v areálu českobudějovického Výstaviště hostí několik set vystavovatelů napříč zemědělským sektorem. Zahájení letošního jubilejního 50. ročníku se letos účastnil také ministr životního prostředí Petr Hladík. Během svojí návštěvy se zastavil i u stánku firmy ADAPTO.space.

ADAPTO.space Zemi živitelku navštívil ministr životního prostředí Hladík

„Panu ministrovi jsme měli možnost osobně představit naší činnost a konkrétní projekty a stihli jsme naťuknout i diskuzi o tom, co brání realizaci krajinných prvků. Oceňujeme, že je pan ministr otevřený komunikaci, připomínkám a nápadům z naší strany, a také tématům legislativy a toho, co je zapotřebí udělat pro to, aby se změny v oblasti revitalizace krajiny děly rychleji a efektivněji,“ popsala setkání s ministrem Hladíkem krajinářka Daniela Smetanová, která má v ADAPTO.space i NÚIK na starosti také komunikaci.

ADAPTO.space logoBýt na Zemi živitelce je pro ADAPTO.space a NÚIK důležitá také díky možnosti mluvit přímo se zemědělci i širokou veřejností. „Snažíme se věci rozpohybovat nejen na úrovni komunikace s úřady a příslušnými orgány, ale záleží nám také na tom otevřeně mluvit se zemědělci o problémech, které je trápí v každodenním životě. To nám pomáhá změny v krajině řešit s respektem k jejich práci. Důležitá je pro nás také osvětová a vzdělávací činnost, díky níž odborné problematice porozumí každý,“ dodává odbornice z NÚIK (Národní Ústav pro Integrovanou Krajinu) Eva Procházková.

Firma ADAPTO.space v roli vystavatele zavítala na Zemi živitelku podruhé v řadě, a to na základě dobré zkušenosti z loňského roku právě spolu s neziskovou organizací NÚIK, s níž firmu pojí úzká spolupráce.

„Již minulý rok jsme zakusili svou premiéru na Zemi živitelce. I letos jsme na našem stánku chtěli zábavnou formou prezentovat nejen činnost ADAPTO.space – tedy hotové realizace i probíhající projekty mimo jiné s využitím 3D modelů krajiny ilustrujících stav před realizací a po ní, ale také širokou škálu aktivit NÚIK včetně poradenství nebo možnosti vypracování naší Klima-adaptační diagnostiky. Protože na Zemi živitelku jezdí i rodiny s dětmi, na našem stánku nechyběl ani program pro ty nejmenší návštěvníky. Ti se mohli těšit na papírové origami, kuličkodráhy, která demonstruje koryto vodních toků v krajině nebo možnost vyfotit se v kabině skutečného bagru,“ upřesnila Smetanová.

NÚIK logo„V části nazvané Smartfarming pak NÚIK sdílel stánek s dalšími neziskovkami Člověkem v tísni a Vše pro půdu, kde představil společný projekt,“ uzavřela Smetanová.

Později ministr se svým týmem navštívil Černovice. Díky krátké exkurzi byla možnost mu přímo v terénu ukázat návrh revitalizace lokality nad koupalištěm Klínot a probrat další palčivá témata hospodaření v krajině i s předsedou zemědělského družstva Františkem Průšou Družstevnici z Černovic u Tábora a soukromým zemědělcem Janem Záhorou Farma Záhorovi, kteří jsou otevření realizaci krajinných prvků na jejich pozemcích.

Za Město Černovice provázel pana ministra starosta Jan Brožek, za NUIK Eva Procházková a za ADAPTO.space Michal Kačer.

ADAPTO.space Zemi živitelku navštívil ministr životního prostředí Hladík Černovice