Search
Close this search box.

Vodafone testuje 5G na Ukrajině

Vodafone Ukrajina tento měsíc uskutečnil své první 5G zkoušky. Telekomunikační společnost se spojila s finským dodavatelem Nokia, aby provedla zkoušky během Action Forum 2024.

Test byl potvrzen ukrajinským ministrem pro digitální transformaci, Mykhailo Fedorovem, v příspěvku na Telegramu. „Na Ukrajině bylo poprvé spuštěno 5G v testovacím režimu. Promprilad Innovation Center v Ivano-Frankivsku, kancelář Vodafone v Kyjevě a kancelář Nokia v Helsinkách volaly pomocí 5G a kontrolovaly kvalitu komunikace,“ uvedl.

Další podrobnosti o testech nejsou známy, ačkoli Fierce Wireless uvádí, že test využíval 5G AirScale Indoor Radio společnosti Nokia s AWHQA rádiovým modulem, který podporuje střední pásmo 3,5 GHz n77.

„5G bylo několikrát dříve testováno na Ukrajině v laboratorních podmínkách,” potvrdil mluvčí Vodafone pro DCD. „Význam našeho testu v květnu 2024 spočívá v tom, že podmínky jsou co nejblíže realitě. Tentokrát Vodafone Ukrajina a Nokia spustily fragmenty skutečné sítě, provoz prochází fakturací, zkoumáme, jak síť interferuje s jinými sítěmi v okolí, jak daleko může dosáhnout skutečné pokrytí, jaké je chování uživatelů a podobně.“

Telekomunikační společnost uvedla, že účastníci akce byli svědky synchronního koncertu, který provedly dva hudební soubory vzdálené 600 km od sebe. „Eclectic Sound Orchestra vystoupil na střeše kanceláře Vodafone v Kyjevě, zatímco ženská vokální skupina Spivochi vystoupila na jevišti Promprylad v Ivano-Frankivsku,“ uvedl Vodafone.

Dosud žádná z ukrajinských telekomunikačních společností nespustila 5G služby. Stanislav Prybytko, generální ředitel ředitelství pro mobilní širokopásmové připojení ukrajinského Ministerstva pro digitální transformaci, již dříve řekl, že země byla připravena spustit službu v roce 2022, než došlo k invazi Ruska.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS