Search
Close this search box.

Swisscom nasazuje flotilu dronů Nokia pro veřejnou bezpečnost a monitorování průmyslu

Swisscom Broadcast spolupracuje se společností Nokia na nasazení celostátní sítě 300 dronů pro záchranné služby, veřejnou bezpečnost a soukromý průmyslový sektor. Jedná se o stejný model, jako je nasazení dronů společnosti Nokia v Belgii ve spolupráci se společností Citymesh, a očekává se, že ji co do objemu a rozsahu předčí jako „největší síť dronů na světě”, uvedl finský dodavatel.

Swisscom Broadcast, bezpečnostní a analytická odnož švýcarského operátora Swisscom zaměřená na podniky, nabízí plně spravované řešení s drony v první řadě celostátní a regionální policii, hasičům, záchranným službám a záchranářům. Využívá k tomu veřejnou síť 4G/5G společnosti Swisscom a řešení společnosti Nokia typu dron v krabici, které prodává prostřednictvím své nové divize Nokia Drone Networks.

Balíček dronu obsahuje dron, dokovací stanici, pozemní řídicí stanici, užitečné zatížení s videokamerami a termokamerami a související softwarové a servisní komponenty. Služba se bude rozšiřovat z počátečního počtu méně než 100 dronů (a možná i méně než 50), jak budou zákazníci službu zkoušet, a bude se množit v různých průmyslových odvětvích.

Společnost Swisscom Broadcast nabízí definování a návrh případů použití a dodávku síťového připojení a letu dronů, které budou řídit piloti dronů na dálku v centrální řídicí místnosti, a také videa, snímků a dalších telemetrických údajů pro zákazníka. Řešení Nokia podporuje rozhraní pro integraci třetích stran pro různé dispečerské, řídicí, inspekční a monitorovací systémy.

V prohlášení se vysvětluje: “Společnost Nokia je schopna zajistit, aby její zařízení bylo v provozu: „Veřejné bezpečnostní složky ve Švýcarsku se snadno zapojí do celostátní sítě dronů tím, že si jednoduše vyžádají let dronu, podobně jako u služby sdílení jízd, od společnosti Swisscom Broadcast. Budou mít také k dispozici portfolio služeb s odbornými znalostmi, zajištěním souladu s předpisy, sběrem dat a analýzou shromážděných údajů od společností Nokia a Swisscom Broadcast.“

Nokia Drone Networks je součástí širokého portfolia společnosti Nokia Mission-Critical Industrial Edge (MXIE), ačkoli zpočátku není nasazována s její okrajovou výpočetní platformou MXIE. V rozhovoru (bude sepsán) společnosti Nokia a Swisscom Broadcast uvedly, že nabídka služeb se bude časem přizpůsobovat zákazníkům a aplikacím a bude zahrnovat také privátní 4G/5G a edge compute řešení společnosti Nokia.

Společnost Swisscom Broadcast uvedla, že by nakonec mohla být nabízena také s částmi její veřejné sítě 5G SA. Zpočátku je však podle modelu Citymesh určena pro služby modrého světla a veřejné bezpečnosti ve Švýcarsku. Na pořadu dne jsou také případy použití pro inspekci infrastruktury a ochranu perimetru, které společnost Nokia dobře zpracovala v rámci svého soukromého prosazování 4G/5G v oblasti Průmyslu 4.0.

Společnost Nokia uvedla: „Drony zvýší bezpečnost pracovníků ve švýcarském průmyslovém odvětví – například díky inspekci vysoké nebo těžko dostupné infrastruktury, což odstraní nutnost pracovníků šplhat nebo chodit po nebezpečných místech.“ Klíčovým tématem je také bezpečnostní průmysl, a to jak samostatně, tak jako součást Průmyslu 4.0. Společnost Swisscom Broadcast uvedla nedostatek pracovníků v tomto odvětví – například pro hlídání objektů.

Obě společnosti uvedly, že budou i nadále podle potřeby při každém nasazení případu použití spolupracovat s regulačními orgány a rámci – „zejména z hlediska spektra a letecké bezpečnosti“.

Hovořily o významu projektu pro širší odvětví průmyslových dronů – jako o dalším důkazu, který po nasazení Citymesh „posunuje průmyslové případy použití, automatizaci, operace mimo vizuální viditelnost (BVLOS) a rozšíření technologií 3GPP pro použití dronů“. Očekává se, že služba bude dostupná ve všech oblastech Švýcarska, uvedli.

Dominik Müller, výkonný ředitel společnosti Swisscom Broadcast, uvedl: „Švýcarsko je v současné době velmi rozlehlé: „Můžeme urychlit uvedení naší nabídky dronů jako služby na trh pro zákazníky z oblasti průmyslu a veřejné bezpečnosti. Integrace našeho stávajícího ‘nástroje pro hustotu lidí’ a provoz dronů s hardwarem průmyslové třídy společnosti Nokia v kombinaci s otevřenou… softwarovou architekturou je důležitá [pro] takovéto rozsáhlé projekty.“

Raghav Sahgal, prezident divize cloudových a síťových služeb společnosti Nokia, řekl: „V současné době je v Nokii k dispozici více než 100 milionů dronů: „Řešení Nokia pro drony umožňuje realizovat rozsáhlé projekty, protože využívá naši technologii MXIE, která pohání pokročilé výpočetní funkce a software. Pomůže švýcarským podnikům získat přístup ke špičkové nabídce dronů jako služby, která zvýší bezpečnost pracovníků a veřejnosti.“

Zdroj: rcrwireless.com

Zdroj: eGOVERNMENT.NEWS  

​ 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS