Search
Close this search box.

Ruská Sberbank za první čtvrtletí vykázala zisk 350,2 miliardy rublů

Čistý zisk největší ruské banky Sberbank za první tři měsíce letošního roku podle ruských účetních standardů činil 350,2 miliardy rublů (91,8 miliardy Kč). Banka to oznámila v prohlášení, srovnatelný údaj za loňský rok však nezveřejnila.

Čisté úrokové výnosy meziročně stouply o 22,4 procenta na 517,1 miliardy rublů. K růstu přispělo zvýšení úrokových sazeb ruskou centrální bankou. Čisté výnosy z poplatků a provizí vzrostly o 14,4 procenta na 156,4 miliardy rublů.

Generální ředitel German Gref v prohlášení uvedl, že banka v březnu poskytla rekordní objem úvěrů drobným spotřebitelům, a to více než 660 miliard rublů. Banka měla na konci čtvrtletí 106,2 milionu běžných klientů a přes tři miliony firemních klientů.

Minulý měsíc představenstvo Sberbank navrhlo vyplatit dividendu 25 rublů na akcii. Na dividendách tak chce vyplatit rekordních 565 miliard rublů.

Sberbank v lednu uvedla, že jí loni podle ruských účetních standardů klesl čistý zisk o 75,7 procenta na 300,2 miliardy rublů. Hlavním důvodem jsou sankce, které západní státy uvalily na ruské firmy kvůli konfliktu na Ukrajině. Letos banka podle Grefa očekává výrazné zotavení a podle mezinárodních standardů by se zisk měl přiblížit rekordu 1,25 bilionu rublů, který banka vykázala za rok 2021, tedy před ruskou invazí na Ukrajinu.

Sberbank v loňském roce opustila téměř všechny evropské trhy, včetně České republiky. Jako důvod uvedla velký odliv hotovosti a ohrožení zaměstnanců a majetku kvůli ruským akcím na Ukrajině a západním sankcím. Sberbank je jednou z několika bank, které mají zakázaný přístup k mezinárodní platební síti SWIFT, což omezilo její bankovní aktivity v zahraničí.

Česká národní banka (ČNB) zahájila kroky k odnětí licence Sberbank CZ loni na konci února. Důvodem bylo zhoršení situace banky kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Na začátku května pak ČNB odebrala bance licenci a pražský městský soud následně poslal Sberbank CZ do likvidace.

TZ

Zdroj: B2B NETWORK NEWS