Search
Close this search box.

Quantinuum upgradovala kvantový počítač H2 z 32 na 56 qubitů

Společnost pro kvantové výpočty Quantinuum spustila nový kvantový počítač se 56 qubity. Společnost oznámila spuštění H2-1, kvantového počítače s 56 qubity vázaných iontů.

Není to zcela nový systém, oznámení znamená upgrade vlajkového kvantového počítače System Model H2 společnosti z 32 na 56 qubitů. „Zvyšujeme náš náskok v závodě o bezchybné kvantové výpočty a urychlujeme výzkum pro zákazníky, jako je JPMorgan Chase, způsoby, které nejsou možné s žádnou jinou technologií,“ řekl Rajeeb Hazra, generální ředitel společnosti Quantinuum. „Naše zaměření na kvalitu qubitů oproti jejich množství mění, co je možné, a přibližuje nás k dlouho očekávané komercializaci kvantových aplikací napříč odvětvími, jako jsou finance, logistika, doprava a chemie.“

Quantinuum byla založena v roce 2021, kdy Honeywell oddělil svou divizi Quantum Solutions a sloučil ji s britským startupem pro kvantové výpočty Cambridge Quantum Computing. Microsoft spolupracuje s Quantinuum od roku 2019.

Quantinuum oznámila spuštění svého prvního systému H2 s 32 qubity v květnu 2023. Systém zabírá přibližně 18,6 m² v datovém centru v Denveru, Colorado. Údajně se jedná o jeden ze dvou prototypových strojů v zařízení.

„Microsoft se těší na pokračování spolupráce s Quantinuum při vydání jejich vysoce kvalitního stroje se 56 qubity,“ řekl Dennis Tom, generální manažer Microsoft Azure Quantum. „Nedávno týmy vytvořily čtyři vysoce spolehlivé logické qubity pomocí systému virtualizace qubitů Azure Quantum na 32qubitovém stroji Quantinuum. S dalšími fyzickými qubity dostupnými na novém stroji Quantinuum očekáváme vytvoření více logických qubitů s ještě nižšími chybovými mírami. Jak dosáhneme těchto milníků, budeme nadále zvyšovat odolnost kvantových operací i užitečnost kvantových výpočtů.“

Společnost uvedla, že s tímto upgradem počtu qubitů již nebude nabízet komerční „plně zahrnující“ emulátor. Uvedla, že matematicky přesná simulace kvantového procesoru H2-1 je nyní nemožná, protože by „zabrala celou paměť nejlepších světových superpočítačů“.

Quantinuumův systém H1 s 20 qubity je aktuálně dostupný prostřednictvím kvantové služby Microsoft Azure, vedle systémů od IonQ, Quantum Circuits Inc., Rigetti a Pasqal.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Obrázek: Quantinuum QPU – Quantinuum

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS