Search
Close this search box.

První čipová 3D tiskárna na světě je menší než mince

Díky 3D tisku je výroba cenově dostupnější, zejména pro malosériovou výrobu. 3D tiskárny jsou však často obrovská a těžká zařízení, která ke správnému fungování potřebují stabilní platformu – až dosud. MIT News uvádí, že její výzkumníci úzce spolupracovali s týmem z Texaské univerzity v Austinu na vytvoření prototypu 3D tiskárny, která je menší než mince. Představte si, že ztratíte klíče od domu a pak vytáhnete z kapsy 3D tiskárnu a vyrobíte si nové.

Tento fotonický čip soustředí svůj paprsek do pryskyřičné jamky, která rychle vytvrzuje, když je zasažena určitou vlnovou délkou světla vyzařovaného čipem. 3D tiskárna o velikosti dlaně také šetří místo tím, že se vyhýbá pohyblivým částem – namísto použití ramen a motorů ke změně ohniska paprsku používá prototyp malé optické antény k jeho pohybu a vytvoření požadovaného tvaru.

Pokud se týmu podaří proměnit tento koncept v životaschopný produkt, mohlo by to změnit tvář okamžité výroby. Přenosnost a rychlost této tiskárny velikosti dlaně by mohla umožnit komukoli – inženýrům, lékařům nebo dokonce záchranářům – vytvářet řešení za chodu, aniž by se museli vláčet s velkým a těžkým zařízením.

Například ortopedický chirurg by mohl přinést 3D skener na operační sál a naskenovat zlomené kosti pacienta. Následně by mohl přizvat biomedicínského inženýra, aby vytvořil vlastní kostní implantát, který by pomohl hojit zlomeniny a rovnou jej vytisknout na přenosné 3D tiskárně s použitím biomedicínské pryskyřice.

Bylo by rovněž například mnohem snazší tuto malou 3D tiskárnu zapojit do programu průzkumu Měsíce Artemis, zejména proto, že je lehčí a kompaktnější než jiné alternativy. To by mohlo být užitečné pro vytváření nástrojů, které bude posádka potřebovat během letu.

To jsou jen některé ze vzrušujících možností, které tento koncept 3D tisku přináší. Podle profesorky Jeleny Notarosové z MIT „tento systém zcela přehodnocuje to, co je 3D tiskárna. Už to není velká krabice, která leží na stole v laboratoři a vytváří objekty, ale něco, co je ruční a přenosné. Je vzrušující přemýšlet o nových aplikacích, které by z toho mohly vzejít, a o tom, jak by se oblast 3D tisku mohla změnit.“

3D tisk se od svého prvního představení v průběhu let rychle změnil. Dnes máme kovové 3D tiskárny na Mezinárodní vesmírné stanici, které mohou tisknout nástroje a díly potřebné pro mise na Měsíc a Mars, stejně jako levné 3D tiskárny AliExpress za 77 dolarů, které vám umožní začít vytvářet vlastní modely za zlomek nákladů. Viděli jsme dokonce cenově dostupné nové 3D tiskárny, které jsou dostatečně velké na to, aby vytiskly malé dítě. Pokud se tento projekt dostane do maloobchodu, pak brzy budeme mít 3D tiskárnu, která se vám vejde do kapsy.

Zdroj: tomshardware.com

Obrázek: MIT

Zdroj: RESELLER CHANNEL NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS