Search
Close this search box.

Projekt Martoc vyvíjí podmořský dron pro monitorování a kontrolu kabelů

Nový projekt vytvoří podmořský dron pro monitorování a kontrolu podmořských kabelů. Projekt Martoc se skládá ze 4 společností a institutů: RTSys (také vedoucí projektu), Orange Marine, Mappem Geophysics a ENSTA Bretagne.

Autonomní dron, nazvaný Comet-3000, bude schopen detekovat problémy v hloubkách až 3000 metrů. Dron je vybaven sadou doplňkových senzorů, jak pasivních (flux-gate magnetometr, kamera), tak aktivních (elektromagnetický senzor, čelní sonar). Projekt Martoc uvádí, že jeho dron bude nasazen z povrchové lodi jako součást mapovacích misí a pro monitorování hrozeb. Projekt také zahrnuje vývoj systému pro spuštění a vyzvednutí, který bude instalován na kabelových lodích pro spuštění a vyzvednutí dronu. Konsorcium však poznamenalo, že projekt čelí výzvám, například velké hloubky podmořských kabelů ztěžují jejich identifikaci a sběr optimálních dat.

Projekt Martoc byl poprvé spuštěn v únoru 2024 čtyřmi partnery. RTSys, vývojář technologie podvodní robotiky a akustiky, sídlí v Caudanu v Bretani ve Francii. Společnost má také základnu v Singapuru. Dceřiná společnost Orange, Orange Marine, se specializuje na práci s podmořskými kabely. Společnost uvedla, že vlastní více než 15 procent světových kabelových lodí a položila 264 000 km podmořských optických vláken. Mappem Geophysics je specialista na mořský elektromagnetismus, který vyvinul nástroje, metody, studie lokalit a výzkumné vybavení. ENSTA Bretagne je inženýrská škola a výzkumné centrum se sídlem v Brestu ve Francii. Její výcvik a výzkumná práce cílí na námořní, obranný, dopravní, energetický, letecký a digitální sektor.

Začátkem tohoto roku zahájil italský provozovatel sítě Terna a americká firma Terradepth projekt na průzkum mořského dna pro nasazení podmořských kabelů pomocí podmořského dronu.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Obrázek: ensta-bretagne.fr/ENSTA Bretagne

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS