Search
Close this search box.

Petrobras nasadil první superpočítač s umělou inteligencí

Nvidia dodala 224 GPU A100 pro první AI superpočítač Petrobras, Tatu.

Superpočítač Tatu je výsledkem investice ve výši 36 milionů BRL (6,8 milionu USD) od brazilské státem kontrolované ropné a plynárenské společnosti a byl uveden do provozu v březnu 2023.

Systém pro vysoce výkonné výpočty (HPC) byl navržen speciálně pro použití technik umělé inteligence pro průzkum a výrobu (E&P). Superpočítač je v provozu v závodě Petrobras v Rio de Janeiru a skládá se z 224 GPU Nvidia s 80 GB paměti rozmístěných v 11 stojanech v řadě 7,4 m.

Tatu bude mít za úkol řešit konkrétní problémy v oblasti geověd pomocí AI algoritmů společnosti Petrobras.

„Umělá inteligence umožňuje jednat rychleji a přesněji a GPU a další technologie Nvidia představují zásadní rozdíl, pokud jde o inovace v dalším projektu,“ řekl Marcio Aguiar, ředitel divize Enterprise Nvidia pro Latinskou Ameriku.

Tatu je nejnovější superpočítač v Petrobras’ Cenpes, vývojovém a inovačním centru společnosti v Rio de Janeiru.

V Cenpes také sídlí superpočítač Gaia, který je v současné době ve vývoji, který obsahuje hardware od společností Dell a Nvidia, a stroj Pegasus s 21 petaflops, který byl uveden na trh v loňském roce po systému Dragão.

Začátkem tohoto měsíce Petrobras zahájil výběrové řízení na služby datových center, včetně provozu a údržby Cenpes a jeho superpočítačů. Společnost nabízí 17,2 milionu dolarů kterékoli společnosti, která kontrakt získá.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS