Search
Close this search box.

Oracle investuje 6,5 miliardy dolarů do AI a cloud computingu v Malajsii

Oracle bude investovat více než 6,5 miliardy dolarů do vývoje umělé inteligence (AI) a cloudové computingové infrastruktury v Malajsii. Společnost tento týden oznámila, že plánuje otevřít cloudovou oblast v zemi, odkud bude nabízet více než 150 infrastrukturálních a cloudových služeb, včetně Oracle AI nabídek.

„Zákazníci Oracle v Malajsii budou mít přístup k generativním AI agentům Oracle Cloud Infrastructure (OCI), stejně jako k OCI Supercluster AI superpočítači v cloudu, který má až 131 072 Nvidia Blackwell GPU s Nvidia ConnectX-7 NIC pro RoCEv2 networking nebo Nvidia GB200 NVL72 rackových řešení s tekutým chlazením a Nvidia Quantum-2 InfiniBand networking.“

„Srdečně vítáme investici Oracle ve výši 6,5 miliardy dolarů v Malajsii, což představuje další rozšíření jejich 36leté přítomnosti v Malajsii,“ řekl YB senátor Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Tengku Abdul Aziz, ministr pro investice, obchod a průmysl (MITI), Malajsie.

„Tato investice posílí malajské subjekty, zejména malé a střední podniky, inovativními a špičkovými AI a cloudovými technologiemi, aby zvýšily svou globální konkurenceschopnost. Je to také významný krok k realizaci ambiciózní vize Nového průmyslového hlavního plánu země vytvořit do roku 2030 3 000 chytrých továren.“

„Malajsie nabízí jedinečné příležitosti pro organizace, které hledají zrychlení svého rozvoje s nejnovějšími digitálními technologiemi,“ dodal Garrett Ilg, výkonný viceprezident a generální manažer pro Japonsko a Asii Pacific, Oracle. „Naše investice v hodnotě několika miliard dolarů potvrzuje náš závazek k Malajsii jako regionální bráně pro cloudovou infrastrukturu a zároveň komplexní sadou SaaS aplikací nasazených v Malajsii.“

Plánovaná lokalita pro cloudovou oblast zatím nebyla zveřejněna, většina malajského trhu datových center je rozdělena mezi Johor a Kuala Lumpur. V srpnu 2024 Advanced Info Service oznámila plány na spuštění cloudové služby pomocí Oracle Alloy, která bude známá jako AIS Cloud. Letos dvě velké malajské společnosti – IHH Healthcare a Great Eastern – migrovaly na OCI.

Malajsie se stala hlavním trhem datových center v regionu Asie Pacific poté, co sousední Singapur zavedl moratorium na rozvoj datových center. Přestože Singapur začíná uvolňovat omezení kolem svého probíhajícího moratoria na nové rozvoje datových center, Malajsie stále vidí přesuny vývoje z sousedního městského státu.

Na začátku října 2024 Google zahájil výstavbu datového centra v Kuala Lumpur, Malajsie, krátce poté, co oznámil partnerství s DNeX pro nabídku suverénních cloudových služeb v zemi. Amazon spustil malajskou cloudovou oblast v srpnu. Microsoft oznámil plány na malajskou Azure oblast v Kuala Lumpur v dubnu 2021. Ta ještě nemůže otevřít.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: CLOUD & BACKUP NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS