Search
Close this search box.

Novou ředitelkou Památníku ticha jmenována Pavlína Šulcová

Ministr kultury Martin Baxa na tiskové konferenci oznámil jméno nové ředitelky Památníku ticha, příspěvkové organizace Ministerstva kultury. Je jí Pavlína Šulcová. Vítězka vzešla z výběrového řízení, které ministr kultury vyhlásil 12. července.

Nejmladší příspěvková organizace Ministerstva kultury Památník ticha vznikla v roce 2021. V roce 2022 ministr kultury Martin Baxa vyjednal peníze na jeho rekonstrukci a vybudování místa paměti. Od tohoto okamžiku byly k dispozici konkrétní finanční prostředky na to, aby se projekt, jehož duchovním otcem je Pavel Štingl, projekt, který je pro připomínání hrůz holocaustu a totalitního režimu mimořádně důležitý, mohl realizovat.

O vítězí výběrového řízení rozhodovala výběrová komise, v níž kromě předsedy zasedly čtyři členové z Ministerstva kultury a pět zástupců z odborné veřejnosti.

Nová ředitelka Památníku ticha Pavlína Šulcová působila v manažerských pozicích v oblasti kulturní a obchodní diplomacie. Má desetiletou zkušenost v Izraeli. Působila v Českém centru Tel Aviv, z toho tři roky jako zástupkyně ředitele, v roce 2018 byla pověřena řízením. Sedm let pracovala v pozici zástupkyně obchodního rady na Velvyslanectví ČR v Izraeli.

Po svém návratu do České republiky byla výkonnou ředitelkou Pražského Quadriennale (PQ 2019), spolupracovala s Galerií hlavního města Prahy v rámci programu Umění pro město a stála u zrodu nové židovské kulturní organizace JCC Prague, pro kterou vytvořila několik pilotních projektů. Dlouhodobě se věnuje různým popularizačním a edukačním projektům, jejichž cílem je přiblížit židovskou identitu dalším generacím a širší veřejnosti. Během svého působení v Izraeli vytvořila mimo jiné dokumentární sérii The Wingmen: příběh československých pilotů a leteckých mechaniků ve službách Státu Izrael. Podílela se také na dokumentaci svědectví pamětníků pro projekt Post Bellum v Izraeli a dokumentární sérii Šumné stopy – Izrael.

Své funkce se ujme nejpozději v druhé polovině září 2024 a jmenována bude na 6 let.

„Památník ticha považuji za důležitý a smysluplný projekt. Velmi si vážím zakladatele Pavla Štingla a ráda bych navázala na jeho dosavadní úsilí. Chci dát projektu novou energii a najít možnost pro vzájemnou spolupráci. Cítím zodpovědnost vůči svým předkům i dalším generacím. Ve své vizi se proto zaměřuji na uchování paměti a památky obětí šoa, ale i rozvoj židovské komunity, vzdělávání a participaci s důrazem na autentičnost, odbornou kvalitu, srozumitelnost a relevanci obsahu pro dnešní svět,“ řekla Pavlína Šulcová.

„Po událostech 7. října v Izraeli a následném nárůstu antisemitismu v Evropě i USA si uvědomuji svoji občanskou povinnost aktivně se věnovat vzdělávání vedoucímu k porozumění, toleranci a respektu. Věřím, že Památník ticha má potenciál ovlivnit budoucí generace tím, že bude kromě připomínky minulosti také reagovat na aktuální dění a nabídne hodnotový kompas pro složitá témata dnešního světa,“ dodala Šulcová.

Zdroj: TZ/MK

Zdroj: eGOVERNMENT.NEWS  

​ 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS