Search
Close this search box.

Není myčka jako myčka

Kdo myčku má, nedá na ni dopustit. Bez odmlouvání se postará den co den o spoustu špinavého nádobí a přitom šetří vodu i čas. Mezi myčkami jsou ale velké rozdíly. Na co si dát pozor, až budete pořizovat novou?

Velká kapacita a dokonale využitelný vnitřní prostor

Kapacitu myčky zpravidla udává počet sad, které lze v jednom cyklu umýt a usušit. Málokdy ale máte hostinu pro 12 a více lidí, proto je potřeba se podívat na využitelnost myčky i jinak. Nikoho totiž nebaví, když se do myčky vedle talířů a náčiní už nevejde mísa, hrnec nebo pánev.

Přeborníkem v kapacitě jsou například myčky Whirlpool MaxiSpace s vyspělými technologiemi a revolučním uspořádáním vnitřního prostoru zvětšeného na výšku o 4 cm – samozřejmě při zachování vnějších rozměrů. Nabídnou díky tomu až o 10 % místa víc, než myčky se standardním interiérem.

Některé modely jsou vybaveny speciální hlubší třetí zásuvkou s integrovanými vodními tryskami, do které jde umístit kuchyňské náčiní, menší misky a dokonce i sklenice s výškou až 13 cm, aniž by se tím omezila kapacita zbytku myčky. U jiných modelů vybavených flexibilní příborovou zásuvkou jde podle potřeby příborovou zásuvku zúžit nebo ji zcela vyjmout. Do středního koše můžete vložit dezertní talíře o průměru až 19 cm, a zároveň se do spodní zásuvky stále vejdou velké talíře na pizzu o průměru až 32 cm. Myčky se tak postarají o opravdu hodně rozmanitého nádobí, bez ohledu na to, jestli zrovna chystáte velkou hostinu v italském stylu nebo zkoušíte nové kulinářské postupy se spoustou hrnců, pekáčů, mís a náčiní.

Technologie, které se postarají o skutečně čisté a suché nádobí

O tom, jak moc budete spokojeni s výkonem myčky, rozhodují hlavně technologie a funkce. Přitom mohou fungovat automaticky, jako například inteligentní technologie Whirlpool 6. SMYSL. Ta využívá senzory, které dokážou detekovat míru znečištění nádobí a podle toho automaticky přizpůsobit nastavení cyklu s co nejvyšší úsporou vody, energie i času při zachování skvělých výsledků mytí.

Whirlpool využívá u svých pokročilých myček také unikátní systém PowerClean Pro, který disponuje až o 60 % výkonnějšími vysokotlakými vodními tryskami v zadní části spodního koše. Ty se postarají se o mnohem intenzivnější mytí zaschlého a silně znečištěného nádobí i bez předmývání. Díky funkci PowerClean Pro a speciálním držákům je navíc možné velké nádobí jako hrnce, pekáče nebo pánve rovnat nastojato, a tím získat v dolním koši až o 30 % více místa.

O dokonale suché nádobí s úsporou energie se postará funkce NaturalDry, která na konci mycího cyklu automaticky otevře dvířka myčky o 10 cm a umožní tak přirozené a úsporné dosušení nádobí pomocí proudění vzduchu. Nepodceňte ani hlučnost myčky – ty nejtišší mají invertorový motor a pouhých 38 dB.

Jak zjistit, kolik vaše nová myčka ušetří?

Vedle energetických štítků je tu nový nezávislý nástroj Youreko. Jedním rychlým pohledem vidíte, kolik peněz ušetříte za spotřebovanou energii konkrétním spotřebičem za dobu jeho předpokládané životnosti, a to ve srovnání se všemi obdobnými výrobky na trhu včetně konkurence. Výrazně vám to usnadní výběr: budete porovnávat nejen pořizovací cenu, ale i náklady na provoz, resp. úsporu energie. Abychom uvedli konkrétní příklad – extra úsporná plně integrovaná myčka Whirlpool W7I HF60 TUS s velkorysou kapacitou 15 sad nádobí, vnitřním osvětlením, technologií 6. SMYSL a funkcí Power Clean Pro je nejlepší myčkou pro 15 sad na celém tuzemském trhu. Za dobu předpokládané životnosti 11 let, při používání 5,5 krát týdně a tarifu 7,93 Kč/kWh (ke dni 3.9.2024) ušetří neuvěřitelných 15 222 Kč oproti nejméně úsporné myčce na trhu se stejnou kapacitou. Pokud myjete méně často, počítáte s delší dobou životnosti nebo máte jiný tarif, můžete si snadno náklady provozu i úspory zpřesnit.

Jestli nemáte místo na klasickou 60cm myčku, na trhu jsou i úzké 45cm modely, které mají pokročilé technologie. Například i prémiový 6. SMYSL a systém PowerClean Pro.

TZ

Zdroj: KANKRY