Search
Close this search box.

Ministerstvo kultury vyhlásilo novou dotační výzvu na další rozvoj digitalizace v oblasti knihoven

Ministerstvo kultury vyhlásilo další dotační výzvu financovanou z Národního plánu obnovy. V rámci iniciativy Digitalizace kulturního a kreativního sektoru je otevřeno dotační řízení, jehož cílem je rozvoj a obnova digitalizační infrastruktury knihoven jako správců kulturního a znalostního bohatství.

Výzva je určena pro krajské knihovny a knihovny s vlastním digitalizačním pracovištěm, které vykonávají funkci krajské knihovny

Tyto knihovny spolupracují s dalšími knihovnami v kraji při zavádění nových technologií při poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb a přispívají k vytváření a naplňování digitalizační strategie v oblasti knihovních fondů. Při digitalizaci respektují standardy používané Národní digitální knihovnou a prostřednictvím svých digitálních knihoven zajišťují přístup uživatelské veřejnosti k dokumentům v digitální podobě a k dalším navazujícím službám.

Výzva není určena pro státní příspěvkové organizace Ministerstva kultury.

Těm byla určena předchozí výzva vyhlášená v srpnu 2023. Její cílovou skupinou byly Národní knihovna České republiky a Moravská zemská knihovna v Brně, které se podílejí na tvorbě a naplňování digitalizační strategie a standardů v oblasti knihovních fondů na celonárodní úrovni a provozu Národní digitální knihovny.

Cílem aktuální výzvy je modernizace technologického stavu digitalizačního workflow krajských knihoven.

Dotační výzvu je možno využít také pro vybudování digitalizačního pracoviště knihoven, které jej dosud nemají. Výzva se zaměřuje na podporu řešení dlouhodobé archivace digitálního obsahu (LTP), za účelem navýšení jejich kapacity a posílení odolnosti vůči kybernetickým útokům, konverze dat do nových formátů, s cílem posílení interoperability a dostupnosti dat při integraci do centrálních a mezinárodních agregačních portálů, a také instalaci nových verzí digitálních knihoven a migraci dat do jejich prostředí.

Žádosti je možné podávat prostřednictvím dotačního portálu MK v období od 16. 8. 2024 od 9:00 hod. do 25. 9. 2024 do 15:00 hod.

TZ/MK

Zdroj: eGOVERNMENT.NEWS  

​ 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS