Search
Close this search box.

Meta získává schválení pro trénink AI s příspěvky uživatelů z Velké Británie

Po pozastavení vývoje svých AI systémů založených na příspěvcích uživatelů z Velké Británie v červenci Meta oznámila, že nyní získala schválení pro použití veřejných uživatelských příspěvků v rámci tréninku AI, po jednání s britskými úřady.

Meta uvedla: „V nadcházejících měsících začneme trénovat AI pomocí veřejného obsahu sdíleného dospělými na Facebooku a Instagramu ve Velké Británii. To znamená, že naše generativní AI modely budou odrážet britskou kulturu, historii a idiom, a že britské společnosti a instituce budou moci využívat nejnovější technologie.“

Meta tímto způsobem využívá data lidí k tréninku modelů, aby napodobila lidskou interakci. Aby bylo možné vytvořit AI modely, které chápou kontext a produkují přesné odpovědi, Meta a každá jiná společnost vyvíjející AI potřebuje lidskou interakci jako vstup, aby systém mohl rozvinout pochopení toho, jak spolu lidé skutečně mluví, a zdokonalit své výstupy na základě toho.

Meta získala schválení pro použití veřejných příspěvků uživatelů z Velké Británie na základě právních ustanovení o „legitimních zájmech“, což zajišťuje, že je takové použití pokryto britským právem. Přesto je důležité poznamenat, že nepoužívá soukromé příspěvky nebo vaše zprávy.

„Nepoužíváme soukromé zprávy lidí s přáteli a rodinou k tréninku AI v Meta a nepoužíváme informace z účtů lidí ve Velké Británii mladších 18 let. Použijeme veřejné informace – jako jsou veřejné příspěvky a komentáře, nebo veřejné fotografie a popisky – z účtů dospělých uživatelů na Instagramu a Facebooku ke zlepšení generativních AI modelů, pro lidi ve Velké Británii.“

Jak bylo uvedeno, Meta pozastavila svůj AI tréninkový program ve Velké Británii a Brazílii v červenci kvůli obavám vzneseným příslušnými úřady v každém regionu. Podle prezidenta Meta pro globální záležitosti Nicka Clegga nyní brazilské úřady také souhlasily s tím, že Meta může použít veřejné příspěvky pro trénink AI, což je další významný krok pro její rozvíjející se AI úsilí.

Nicméně úřady EU stále zvažují omezení Meta ohledně použití dat evropských uživatelů. V červnu byla Meta nucena přidat možnost odhlášení pro uživatele EU, kteří nechtějí, aby jejich příspěvky byly použity pro trénink AI, prostřednictvím možnosti „Právo vznést námitku“ EU. Úřady EU stále zkoumají důsledky použití osobních dat pro trénink AI a jak to zapadá do jejich Zákona o digitálních službách (DSA).

Clegg nedávno v rozhovoru poznamenal: „Vzhledem ke své velikosti by Evropská unie měla udělat více pro to, aby dohnala Spojené státy v přijetí a rozvoji nových technologií, a neměla by si plést vedení v oblasti regulace s vedením v oblasti technologií.

V podstatě Meta chce více svobody, aby mohla vyvíjet své AI nástroje pomocí všech dostupných dat, bez regulačních omezení vyvíjejících se pravidel EU. Ale zároveň by uživatelé měli mít právo rozhodnout, jak bude jejich obsah využit, nebo ne, v rámci těchto systémů. A s lidmi, kteří zveřejňují osobní a rodinné aktualizace na Facebooku, je to v tomto ohledu ještě relevantnější.

Zdroj: socialmediatoday.com

Zdroj: SOCIAL MEDIA NETWORK NEWS  

Zdroj: B2B NETWORK NEWS