Search
Close this search box.

Inovátor v oblasti střešní větrné energie oceněn inovačním centrem

Tvůrce patentované střešní platformy pro sběr větru, která využívá sílu větru na menších plochách, včetně komerčních budov, za konkurenceschopnou cenu, byl vybrán jako Startup roku Úřadem pro komercializaci výzkumu Texaské technické univerzity (TTU).

Společnost Aeromine Technologies se sídlem v Houstonu je držitelem ocenění pro společnosti v rané fázi vývoje, které komercializují duševní vlastnictví Texaské technické univerzity a přispívají k inovačnímu ekosystému v západním Texasu.

Elektřina na místě

Společnost Aeromine byla založena v roce 2022 a původně byla podpořena z fondu Emerging Technology Fund kanceláře texaského guvernéra a z programu TTU Innovation Hub. Výzkum projektu probíhal ve spolupráci s Texas Tech University a Sandia National Laboratories.

Nehybné a tiché jednotky Aeromine jsou navrženy tak, aby mohly vyrábět energii samostatně nebo se bez problémů integrovat se stávajícími solárními panely a snadno se přizpůsobit stávající elektrické infrastruktuře. Na rozdíl od velkých větrných elektráren na pevnině a na moři se tyto prostorově úsporné jednotky montují na okraj střechy budovy a nemají žádné vnější pohyblivé části ani lopatky, zachycují vítr proudící nahoru a nad budovami a přeměňují jej na elektřinu přímo na místě.

Tato technologie prý umožňuje bytovým domům, skladům, výrobním zařízením, kancelářím, nemocnicím, obchodním centrům a téměř všem velkým budovám s plochou nezastřešenou střechou vyrábět až 100 % své energetické potřeby přímo na místě. Technologie využívá aerodynamiku, podobnou aerodynamickým profilům závodních automobilů, k zachycení a zesílení proudění vzduchu v každé budově a k výrobě energie po celý den. Systémy se obvykle skládají z 20-40 jednotek instalovaných na okraji budovy proti převládajícímu směru větru.

Díky výrobě energie přímo na místě eliminuje společnost Aeromine přerušení provozu v důsledku nestability sítě a snižuje dopad přepravy energie během extrémních povětrnostních jevů na životní prostředí.

„Rádi bychom poděkovali Texaské technické univerzitě za toto prestižní uznání,“ řekl Dr. Carsten Westergaard, spoluzakladatel a vynálezce společnosti Aeromine v době, kdy působil jako profesor praxe na Texaské technické univerzitě.

„Aeromine naplňuje kritickou potřebu trhu tím, že poskytuje přírůstkovou výrobu na místě, což umožňuje zákazníkům a budovám maximalizovat energii získanou na jejich střechách.“

Počátečním segmentem trhu společnosti Aeromine jsou komerční střechy ve vládním, průmyslovém, logistickém, finančním (majitelé portfolií/developeři), automobilovém a obchodním sektoru. Zákazníci z více než 400 globálních firemních značek se zapojili do diskuse o budoucích projektech a Aeromine s některými z nich spolupracuje na prvních pilotních projektech, včetně BASF a BMW jako prvních zájemců.

Zdroj: smartcitiesworld.net

Zdroj: IOT NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS 

TECHNOLOGY FORUM 2024

Technology Forum 2024 se bude konat 6.11.2024 v Praze. Témata se budou věnovat nejen umělé inteligenci a automatizaci, ale také novým technologiím, které mají potenciál

Číst dále »