Search
Close this search box.

Indická společnost Krutrim plánuje tři čipy a rozšíření cloudových služeb o 1 GW od roku 2026

Dceřiná společnost Ola Group zaměřená na AI, Krutrim, plánuje spuštění tří čipů a rozšíření svých cloudových operací. Indická společnost má ambiciózní plány na vývoj trojice polovodičů nazvaných Bodhi, Sarv a Ojas.

Krutrim Bodhi má cílit na velké jazykové modely a širší AI modely, Sarv bude provádět obecnější výpočetní úkoly a Ojas se zaměří na Edge.

Generální ředitel Krutrim Bhavish Aggarwal odhalil tyto plány během každoroční akce Ola Sankalp 2024, jak poprvé informoval Pinnacle Gazette. Bodhi má být následován Bodhi 2 v roce 2028, o kterém Aggarwal tvrdil, že bude schopen zpracovat 10 bilionů parametrů a podporovat exascale superpočítače. Společnost také spolupracuje s Arm a Untether AI na vývoji čipů.

Na straně cloudu společnost tvrdí, že rozšíří svou datacentrovou kapacitu z 20 MW na 1 GW a také uvede nové funkce včetně virtuálních strojů. Cloudové služby využívají mateřské a sesterské společnosti Ola Consumer (Ola Cab) a Ola Electric. Aggarwal tvrdil, že přešel z Microsoft Azure na Krutrim, protože LinkedIn byl příliš „woke“.

Kritici poukázali na to, že jeho problémy s Microsoftem nastaly právě v době, kdy jeho vlastní společnost spustila cloudovou službu.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Foto: Krutrim

Zdroj: CLOUD & BACKUP NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS