Search
Close this search box.

Dvouobrazovkový notebook OLED s procesorem AMD

V květnu letošního roku společnost GPD poprvé upozornila na notebooky GPD Duo se dvěma obrazovkami OLED, v září pak byly odhaleny kompletní specifikace. Bylo potvrzeno datum ukončení kampaně 22. listopadu, které zároveň znamená nejbližší možný termín dodání je „listopad 2024“.

Kromě upřesnění data vydání přidala společnost GPD do řady notebooků GPD Duo také druhý model Ryzen 7 8840U (oproti předchozímu pouze jednomu modelu Ryzen 7 8840U a dvěma modelům Ryzen AI 9 HX 370), čímž uživatelům poskytla kompletní sadu možností – zejména těm, kteří nechtějí platit příplatek za Ryzen AI 9.

Pokud dáváte pozor, uvědomíte si, že cenový rozdíl mezi modelem Ryzen 7 střední třídy a nejlevnějším modelem Ryzen AI 9 činí přibližně 200 USD. Na základě našich znalostí obou procesorů Ryzen AI 9 HX 370 překonává svou konkurenci předchozí generace v jednojádrovém výkonu. Co se týče výkonnostních charakteristik vázaných na procesor, mají modely GPD Duo více společného, než nemají, ale Ryzen AI 9 HX 370 je nepochybně lepší pracovní kůň než Ryzen 7 8840U minulé generace.

Srovnání začíná být zajímavé u příslušných iGPU modelů GPD Duo, zejména v této cenové kategorii a v tomto provedení. Radeon 780M minulé generace byl nejrychlejším iGPU své generace, daleko předčil výkon ostatních iGPU řešení a poskytoval čisté herní zážitky pro kapesní počítače zaměřené na 1200p, jako je Asus ROG Ally. Novější Radeon 890M je o 15 % rychlejší a obecně se vyrovná desktopovým GPU z minulých let, dokonce až GTX 1070 nebo GTX 1650. Pokud vás nezajímá rozpočet, měli byste se rozhodnout pro některý z modelů Ryzen AI 9 HX 370. Předpokládejme však, že jste typ nadšence, který chce spojit notebook nebo herní kapesní počítač s výkonnou dokovací stanicí eGPU a získat tak to nejlepší z obou světů výkonu a přenosnosti. V takovém případě tyto modely GPD Duo podporují vynikající standard připojení eGPU OCuLink. Pokud tedy stejně plánujete používat eGPU s tímto zařízením, můžete ušetřit nějaké peníze tím, že se rozhodnete pro jeden z modelů Ryzen 7 namísto modelů Ryzen AI 9.

Kromě toho vypadá GPD Duo jako notebook s velkým potenciálem, zejména pro uživatele, kteří mohou využít jeho dva displeje OLED a velmi flexibilní provedení pro produktivní a kreativní využití. Náruživým hráčům by pravděpodobně lépe posloužila jiná zařízení, ale možná se jim také zalíbí netradiční tvarový faktor a živé, vysoce věrné panely OLED, které jsou k vidění.

Zdroj: tomshardware.com

Obrázek: GPD

Zdroj: KANKRY