Search
Close this search box.

Dodávky chytrých telefonů budou podle průzkumu letos nejnižší za deset let

Celosvětové dodávky chytrých telefonů letos klesnou o šest procent na 1,15 miliardy zařízení, což je nejnižší údaj za deset let, protože trh táhne dolů slabá poptávka ve Spojených státech a v Číně. Největším hráčem na trhu podle počtu dodaných přístrojů by se letos mohla stát americká firma Apple, protože prodej jejích nejdražších iPhonů zůstává odolný. Vyplývá to z prognózy výzkumné společnosti Counterpoint Research.

Dodávky nejsou ekvivalentem prodejů konečným zákazníkům. Je to počet zařízení, která výrobci chytrých telefonů pošlou maloobchodním prodejcům.

Asie je podle zprávy jednou z hlavních překážek růstu, protože nepříznivé podmínky zastavují ekonomické oživení, které se na počátku roku očekávalo v Číně, a rozvíjející se asijské trhy zůstávají slabé. Čínská ekonomika letos zpomaluje, a nenaplňuje tak očekávání rychlého oživení. Navíc spotřebitelé zůstávají při utrácení opatrní.

K celosvětovému poklesu prodeje chytrých telefonů velkou měrou přispívají právě slabší nákupy přístrojů v Číně, řekl serveru CNBC analytik Counterpoint Research Karn Chauhan. Upozornil, že v době největšího rozkvětu se v Číně prodalo v průměru 450 milionů chytrých telefonů ročně. Nyní je to však zhruba 270 milionů ročně.

Globální oživení prodeje také nadále brzdí Severní Amerika. Slabá poptávka v první polovině roku naznačuje, že za celý rok by zde prodej mohl klesnout o více než deset procent.

Segment trhu s dražšími přístroji však zůstává poměrně odolný. Apple se chystá v září uvést na trh svůj další vlajkový přístroj – iPhone 15. Podle Counterpointu by to mohlo Applu zajistit koncem roku dobré výsledky. Chauhan uvedl, že dodávky Applu by podle očekávání měly meziročně mírně vzrůst vzhledem k poptávce v Číně a dalších asijských zemích, kde mezi spotřebiteli roste zájem o prémiové přístroje.

Counterpoint odhaduje, že Apple by se tak mohl letos vůbec poprvé podle dodávek dostat na první místo v celosvětovém měřítku. Ve druhém čtvrtletí byl jedničkou jihokorejský Samsung. Překazit by mu to mohlo, pokud by se dostal do výrobních problémů jako loni.

TZ

Zdroj: ICT NETWORK NEWS