Search
Close this search box.

Nebius spouští AI cloudovou nabídku s Nvidia H100s a H200s, Nvidia GB200s brzy přijde

Společnost Nebius, zaměřená na infrastrukturu umělé inteligence (AI), spustila svou cloudovou nabídku Nebius AI. Cloud je postaven na GPU Nvidia, včetně Nvidia H100 a H200 Tensor Core GPU, a L40S GPU. Společnost očekává, že brzy přidá platformu Nvidia GB200 NVL72.

Cloud Nebius má rychlosti úložiště až 100 GBps a 1 milion IOPS (vstupně/výstupních operací za sekundu) a dokáže zpracovávat velké datové sady, provádět trénink modelů a sdílet data mezi distribuovanými uzly. Platforma také nabízí spravovaný Apache Spark, prostřednictvím kterého Nebius poskytuje plně spravované služby. Virtuální stroje platformy jsou předkonfigurovány s AI knihovnami a ovladači, což znamená, že uživatelé mohou okamžitě nasadit své pracovní zátěže.

Roman Chernin, spoluzakladatel a obchodní ředitel společnosti Nebius, řekl: „AI průmysl se mění neuvěřitelně rychle a stejně tak i potřeby AI praktiků. Strávili jsme měsíce nasloucháním našim zákazníkům a to, co nám řekli, je, že potřebují flexibilitu v kapacitě, chtějí skutečný samoobslužný přístup a potřebují více než jen základní infrastrukturu. To je to, co jsme vytvořili, vše na jednom místě.“

Andrey Korolenko, spoluzakladatel a produktový a infrastrukturní ředitel společnosti Nebius, dodal: „Během uplynulého roku jsme napsali novou základnu kódu, abychom vytvořili plně vlastněnou cloudovou nabídku speciálně pro AI. Toto je skutečná full-stack AI platforma: plně vlastněná síť velkých Nvidia InfiniBand-propojených GPU klastrů postavených podle referenční architektury Nvidia, s proprietární cloudovou platformou nahoře včetně sady spravovaných služeb, vývojářských nástrojů a aplikací.“

Původ společnosti Nebius lze nalézt v technologickém gigantu Yandex. Zatímco holdingová společnost sídlí v Nizozemsku, poskytovala několik služeb v Rusku včetně vyhledávače, služeb sdílení jízd a doručování jídla a byla považována za národní strategický majetek Kremlem. Po vypuknutí války na Ukrajině začal Yandex hledat strategii odchodu z Ruska a v únoru 2024 prodal své ruské aktivity konsorciu investorů, přičemž si ponechal Nebius a datové centrum ve Finsku.

V září tohoto roku Nebius nasadil AI klastr založený na Nvidia v datovém centru Equinix v Paříži, Francie. Na začátku tohoto měsíce společnost oznámila, že ztrojnásobí kapacitu svého datového centra ve Finsku, přidáním více než 60 000 GPU na místě.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Foto: Nebius Data Center

Zdroj: CLOUD & BACKUP NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS