Search
Close this search box.

Správa přístavu Exeter testuje elektrickou vodíkovou loď

Přístavní úřad v Exeteru ve Velké Británii převzal na zkušební dobu nový vodíkový elektrický člun pro svou činnost v ústí řeky Exe.

Ve spolupráci s přístavem a konstruktérem lodi, společností Ecomar propulsion, bude Centrum pro budoucí čistou mobilitu Exeterské univerzity shromažďovat údaje z plavidla, které v příštích měsících vstoupí do prodlouženého období zkoušek.

Přechod na čistou námořní dopravu

Loď byla vyrobena a navržena společností Ecomar Propulsion a bude po omezenou dobu umístěna v ústí řeky, aby pomohla při zkouškách a testování plavidla.

Loď byla spuštěna na vodu v přístavu Exmouth a v současné době je v závěrečné fázi vybavování. Tým společnosti Ecomar Propulsion v současné době instaluje poslední prvky nového inovativního pohonného systému.

MV Dirac vychází z lodi NATO Combat Ready Boat, ale byla vnitřně radikálně přepracována. Je poháněn dvěma 250kW motory Ecomar Kairos a má 180kWh Li-Ion baterie, které jsou doplněny vodíkovým palivovým článkem, který výrazně prodlužuje dojezd plavidla. Vodík je dodáván v ručně přenosných lahvích BOC Genie, které se snadno vyměňují a skladují na palubě. To znamená, že plavidlo je možné dobíjet kdykoli a kdekoli je to nutné.

Loď je pojmenována po jednom z největších britských vědeckých mozků Paulu Diracovi, který získal Nobelovu cenu za svou práci v oblasti kvantové fyziky.

„Krása vodíkového tankování spočívá v tom, že přístav nemusí instalovat drahé zařízení. Lahve můžeme nosit na loď a váží zhruba stejně jako běžná láhev na grilování. Baterie můžeme také snadno nabíjet přímo z pontonu, takže přechod na čistou energii je opravdu snadný,“ řekl Grahame Forshaw, velitel přístavu Exeter Port Authority.

„Doufáme, že se nám podaří dokázat komunitám v okolí řeky Exe, že přechod na čistou námořní dopravu je snadný, bezpečný a především rozumný,“ řekl Eugene Bari, generální ředitel společnosti Ecomar Propulsion. „Chápeme, že lidé mají výhrady k dojezdu a bezpečnosti, ale realita se od vnímání velmi liší a my doufáme, že se nám podaří ukázat, že ve spolupráci s pokrokově smýšlejícími přístavy, jako je Exeter, může být Británie světovým lídrem v dekarbonizaci našich vodních cest.“

Během několika příštích měsíců bude tým Ecomaru pokračovat v modernizaci a úpravách systémů, které budou v přístavu uvedeny do pravidelného provozu.

Profesor Chris Smith z Centra pro budoucí čistou mobilitu dodal: „S týmem Ecomar jsme spolupracovali řadu let v rámci projektů financovaných z vládní výzvy Clean Maritime Demonstrator Call a pomohli jsme jim navrhnout a zprovoznit jejich průkopnický hybridní pohonný systém na vodíkové baterie. Jsme proto rádi, že můžeme vidět plody této tvrdé práce, kterými je loď Dirac. Budeme z ní na řece Exe získávat údaje, které nám pomohou vylepšit pohonné systémy dalších nových čistých lodí.“

Jakmile bude loď Dirac plně uvedena do provozu, bude k vidění po celé řece Exe a tým z přístavu a společnosti Ecomar vám rád vysvětlí, jak to všechno funguje. „Společnost Ecomar hodlá v příštích měsících uspořádat řadu diskusních setkání v okolí řeky Exe. Změna vyžaduje oboustranný dialog, chceme poskytnout odpovědi, kde to půjde, a také zjistit, co se můžeme naučit, aby se věci zlepšily pro všechny,“ dodal Bari.

Radní Ruth Williamsová, vedoucí radní městské rady Exeteru pro správu města, řekla: „Jsme rádi, že můžeme vyzkoušet tuto loď a používat ekologické technologie v ústí řeky Exe. Je skvělé, že úzce spolupracujeme s univerzitou na průkopnických iniciativách, jako je tato, a určitě je to krok správným směrem, protože směřujeme k tomu, abychom se do roku 2030 stali bezemisními.“

Zdroj: smartcitiesworld.net

Zdroj: IOT NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS