Search
Close this search box.

Experimentální zařízení generuje energii skrze ohýbání prstu

Vědci z RMIT University a University of Melbourne ve spolupráci s dalšími australskými a mezinárodními institucemi vytvořili experimentální nositelné zařízení, které generuje energii z pouhého ohnutí prstu uživatele, kterou je následně schopno využít k vytvoření a uložení zápisu do datové úložiště.

Zařízení, které je vytvořeno z jedinečného nanomateriálu obsahujícího bismut, tvoří navlékací pouzdro pro nasazení na prst a transformuje pohyby uživatele do využitelné energie. Kromě využití v nositelných medicínských zařízeních zaměřených např. na monitorování životních funkcí s následným ukládáním sesbíraných dat o pacientovi, má tato technologie mnohem širší potenciální využití.

Prototyp této technologie byl již experimentálně použit například k zápisu, vymazání a opětovnému zápisu miniaturních objemů dat. V budoucnu by tak mohla být technologie využita třeba k ukládaní jedinečných autentizačních hesel a kódů, či vytváření a uschovávání unikátních autorizačních klíčů jeho nositele.

Funkce zařízení spočívající ve schopnosti čtení, zápisu a přepisu dat byly výzkumníky demonstrovány prostřednictvím práce s logem univerzity RMIT. Experimentální zařízení bylo schopno pracovat s tímto logem v úložišti o prostoru, který se vešel do šířky lidského vlasu dvacetkrát.

Zdroj: NÚKIB

Foto: Seamus Daniel, RMIT University

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

TECHNOLOGY FORUM 2024

Technology Forum 2024 se bude konat 6.11.2024 v Praze. Témata se budou věnovat nejen umělé inteligenci a automatizaci, ale také novým technologiím, které mají potenciál

Číst dále »